You are here

Vinič

Vinič hroznorodý (Vitis vinifera) je lianovitá rastlina z čeľade viničovitých. Plodom sú bobule, ktoré sa ako surovina používajú hlavne na výrobu vína a iných nápojov, ale aj k priamej konzumácii. Pôvodnou „divokou“ voľne sa vyskytujúcou rastlinou je pravdepodobne, podľa viacerých zdrojov, vinič lesný. Pestovateľmi bol potom tento vinič postupne skultúrnený (krížením, šľachtením) až do súčasnej podoby s množstvom rôznych odrôd. Kultúrne formy pestovania viniča spravidla vyžadujú teplú, dobre priepustnú pôdu bohatú na živiny a stanovištia orientované na slnečné miesta. Naopak, divoké formy rastú vo vlhkých lesoch, krovinách a pod.

Vinič je rozšírený hlavne v južnej a strednej Európe, potom v oblasti Prednej Ázie, Strednej Ázie a v menšej miere aj v oblasti Iránu a severnej Afriky. Kultúrne odrody sa ďalej pestujú v miernom pásme celej zemegule. Na Slovensku je odrodové zloženie pestré. Z bielych odrôd sa najviac pestuje Veltlínske zelené, Muller Thurgau, Rýzlink vlašsky a rýnsky. Z modrých prevláda hlavne Frankovka, Rulandské modré a Modrý Portugal.

So zvýšeným výskytom významných ochorení a škodcov sa dostala do popredia aj ochrana viniča. Medzi hlavné hubové choroby v súčasnosti patrí Biela hniloba viniča (Metasphaeria diplodiella), Múčnatka viniča (Uncinula necator), Pleseň sivá (Botryotinia fuckeliana) a Pleseň viničová (Plasmopara viticola).

V súčasnosti je chemická ochrana viniča proti škodlivým činiteľom neodmysliteľnou súčasťou technológie pestovania a spoločnosť Syngenta ponúka kompletné portfólio vysoko kvalitných prípravkov pre riešenie ochrany viniča a zaistenie vysokej, ale hlavne kvalitnej produkcie.

Schéma technológie ošetrenia vinic