Cerkosporióza repy

   
cerkosporioza syngenta
 
cerkosporioza syngenta
 
cerkosporioza syngenta
  
cerkosporioza syngenta

  
cerkosporioza syngenta
  
cerkosporioza syngenta
  
cerkosporioza syngenta
  
cerkosporioza syngenta
 

 

 
cerkosporioza syngenta
 
cerkosporioza syngenta
  
cerkosporioza syngenta
  
cerkosporioza syngenta

  
cerkosporioza syngenta
  
cerkosporioza syngenta
  
cerkosporioza syngenta
 

Popis


Chorobu spôsobuje mikroskopická fytopatogénna huba Cercospora beticola. V konidiofóroch tvorí dlhé, štíhle, viacbunečné konídie. Prvé príznaky sa obvykle objavujú začiatkom leta, často najskôr na červenej repe, ktorá je na napadnutie citlivejšia. Príznakom choroby sú obvykle veľmi charakteristické nekrózy (škvrny) na vonkajších listoch o priemere do 2 - 5 mm so svetlejším stredom (bielym alebo béžovým) a tmavým okrajom (hnedým alebo fialovým). Vo vnútri škvŕn je rozpoznateľné striebornošedé mycélium. S postupným v ý vojom napadnutia sa listové škvrny zlievajú do veľkých lézií. V konečnom štádiu dochádza k úplnému odumretiu s jasne viditeľnými tmavo lemovanými škvrnami a striebornošedým mycéliom huby. Rastlina sa ich snaží nahradiť novými listami a tým sa zvyšuje hlava buľvy. Príznaky si je možné zameniť s vyššie popísanou ramuláriovou škvrnitosťou. Patogén prežíva najčastejšie v pôde na rastlinných zvyškoch, prípadne na osive. Počas vegetácie sa výtrusy rozširujú vetrom a vodou. K podmienkam vhodným pre vznik a rozvoj choroby patrí vysoká vzdušná vlhkosť, teploty nad 17 °C a príliš hustý porast. V prípade silného výskytu choroby môže klesnúť výnos až o 20 %, cukornatosť asi o 1 %, zvyšuje sa obsah melasotvorných prvkov a znižuje sa skladovateľnosť. V posledných rokoch sa význam tejto choroby zvyšuje.

Plodiny